9 tips voor angstige katten

Angstige katjes, we kennen ze wel. De katjes die om de kleinste reden onder de bank of naar boven schieten omdat ze het eng en spannend vinden. Maar hoe we kunnen het beste met deze angstige katjes om gaan?

Angst en vrees

Katten kunnen angstig zijn om verschillende redenen: socialisatie die niet goed is geweest, of dat ze belangrijke dingen gemist hebben tijdens die belangrijke socialisatie. Medische problemen (pijn) of traumatische gebeurtenissen en stress. Katten hebben ook nog eens een geweldig survival instinct, die er voor zorgt dat ze gevaren snel kunnen inschatten. Vaak zullen katten sneller vluchten dan dat ze zullen vechten of stil staan. Een kat die angstig is, ervaart dus angst wanneer het zich in onbekende situaties bevind, waarbij de kat verwacht dat er iets engs zal gebeuren. Angst kan overgaan in vrees wanneer zijn gevoel bevestigd word. Vrees is aangeboren trigger dat adrenaline vrij laat in het lichaam en de poes voorbereid of levensbedreigende situaties. Angst: Maakt het lichaam klaar voor dreigend gevaar (het is er nog niet). Vrees: Reële angst (het is er al).

De oorzaak aanpakken

Katten die erg bang zijn, zijn het liefst onzichtbaar, maar als de angst ergens vandaan komt, is het belangrijk om die oorzaak aan te pakken. Als je niet weet waar de angst vandaan komt, is het een goed idee om een gedragsadviseur in te schakelen om samen te kijken hoe je het leven van je kat weer wat leuker kan maken.

Plotseling bang

Bij katten die plotseling angstig gedrag vertonen, terwijl ze dit normaal nooit waren, daar is iets mee. Een goede eerste stap is om er mee naar de dierenarts te gaan om medische problemen uit te sluiten. Negeer dit soort plotselinge gedragingen nooit.

Verstopplekjes

Katten die van zichzelf erg nerveus en angstig zijn, zijn dus het liefst onzichtbaar. Bij deze katjes zijn veel en goede verstopplekjes ontzettend belangrijk, maar ook voor katten die niet zo angstig zijn, zijn verstopplekjes gewoon erg fijn, zodat ze zich altijd kunnen terug trekken op een veilige plek. Deze verstopplekjes kun je hoog plaatsen laag plaatsen, zolang ze maar makkelijk bereikbaar zijn en dat het rustige plekjes zijn waar een kat lekker rustig zich kan verstoppen. Heb je dus kleine kinderen, zorg er voor dat de kindjes niet bij deze plekjes kunnen komen.

Routine en hoge plekken

Katten zijn gewoonte dieren en houden heel erg van routine. Als je van die routine afwijkt, kan dit al voor stress zorgen bij je kat. Routine en voorspelbaarheid zorgt dus voor een gevoel van controle ne veiligheid. Creëer dus een routine voor jou en je kat die makkelijk aan te houden is. In deze routine kun je ook speelsessies aan toe voegen. Naast routine zijn hoge plekken ook iets wat zorgt voor een gevoel van controle. Je kat krijgt veel overzicht over een ruimte als het hoog kan zitten, wat er voor zorgt dat hij zijn omgeving in een snelle blik kan overzien. Wat ook weer zorgt voor controle en dus een gevoel van overzicht en veiligheid. Zorg er dus voor dat er naast verstopplekken ook veel hoge plekken makkelijk bereikbaar zijn.

Spelen

Spelen kan er voor zorgen dat een kat een beetje uit zijn schulp kan raken. Maar net zoals sport, kan spelen er ook voor minder stress zorgen. Voor angstige katjes kan het helpen om zich wat meer zelfverzekerd te voelen in combinatie met succesvolle vangsten tijdens het spel. Daarnaast zorgt er ook voor dat er afleiding is van de angst, jij en je kat samen bezig zijn, en hij beloond word voor positief gedrag.

Positief trainen/belonen

Trainen is bij katten niet onmogelijk en het kan ook nog eens hartstikke leuk zijn. Zo ok bij angstige katjes, al gaat dat er misschien net iets anders aan toe. Zoals we volgens mij eerder besproken hebben, heeft straffen absoluut geen zin. Wat wel heel veel zin heeft, is positieve associaties creëren. Denk hierbij aan het belonen van je kat met iets lekkers als hij beneden durft te komen als er bezoek is. Of als hij vanonder het bed vandaan komt. Als je kat bijvoorbeeld bang is voor bezoek, kan je het bezoek de opdracht geven om je kat een snoepje te geven of even mee te spelen. Dit zorgt er op termijn voor dat je kat minder angstig zal zijn als er bezoek komt.

Doe gewoon normaal

Het is belangrijk dat je zelf ook lekker normaal doet, en als je kat van schrik onder de bank zit, dat je zelf niet constant met je hoofd onder de bank zal zitten, naar je kat toe. Je kat kan dit namelijk niet als fijn ervaren, dus laat hem gewoon zijn ding doen. Maar heb je een hele angstige kat, die al schrikt en weg rent als je hem aan kijkt? Dan is het belangrijk om je kat nog meer onzichtbaar te laten voelen. Je kijkt hem niet aan, je praat niet tegen hem en je raakt hem niet aan (mits hij dit zelf wel graag wilt en dit kenbaar maakt).

Een goed leven?

Het is goed om na te gaan, dat als je een extreem angstige kat hebt, hoe de kwaliteit van leven nog is. Beeld je eens in hoe jij je zou voelen als je constant bang zou zijn voor mogelijk gevaar. Dat je altijd in angst moet leven omdat je bang bent dat er iets gebeurt, dat je steeds het gevoel hebt in gevaar te zijn. Dat is natuurlijk geen leven, voor ons niet, maar ook voor je katten niet. En dat is natuurlijk heel erg zonde. Als je ziet dat je kat zo ongelooflijk bang is, is het een goed idee om een gedragstherapeut in te schakelen, zodat jullie samen kunnen kijken hoe jullie het leven voor je kat een stuk leuker kan maken.

Onze sponsors