Is een kattenkamer wel zo'n goed idee?

In de meeste huizen van tegenwoordig zie ik het steeds vaker: een speciale kattenkamer voor de katten des huizes. Hierin staan hun krabpalen, hun kattenbakken, vaak ook hun etensbakjes en ligplekjes en nog meer spulletjes zoals speelgoed. En soms worden katten daarin opgesloten als de baasjes van huis zijn, soms zit er een kattenluikje in de deur. Maar kunnen we alsjeblieft het hele idee van een kattenkamer de prullenbak in doen?

Nieuwsgierig

Katten zijn nieuwsgierige dieren die graag de controle hebben. Ze houden niet van dichte deuren en hebben graag toegang tot het hele huis. En waarom zou je een kat opsluiten in zo’n kamer als je weg gaat? Is dit omdat je kat anders aan meubels gaat krabben en je hier niet op kan letten? Plast je kat naast de bak en wil je niet dat die dat ergens anders in huis doet? Voor al deze problemen zijn er oplossingen of andere dingen die er voor kunnen zorgen dat het gedrag ombuigt van je kat.

Alles in een kleine kamer

Vaak is de kattenkamer niet een hele grote kamer. Als het gewoon een doorsnee kamer is, staat lekker alles hutje mutje bij elkaar. De kattenbak staat in de dezelfde kamer als de eetbakjes en slaap plekjes. Ik neem aan dat jij ook niet graag in de badkamer eet en slaapt? Daarnaast is een aparte kamer ook een te kleine ruimte voor meerdere katten. Ze kunnen echt op elkaars lip gaan zitten. En katten die niet hele goede vriendjes zijn, hebben weinig ruimte om elkaar te omzeilen. Ze kunnen de ruimte moeilijk delen. En de ruimte is te klein om echt uit je dak te gaan als kat zijnde.

Out of sight, out of mind

Een kattenbak in de kattenkamer. Je zult de bak misschien niet vaak genoeg zien en dus (waarschijnlijk) niet vaak genoeg uitscheppen en schoonmaken. Een vieze bak kan een kat stress bezorgen. En dat willen we natuurlijk niet, toch?

Je kat woont in je huis

Je kat woont bij jou in huis, niet in die ene kamer. Heb je alleen een krabpaal in die kamer staan? Dan is de kans groot dat ze in de rest van het huis jou zal laten zien wat ze nog meer met haar nagels kan. Hangt je kat ook veel rond bij jou in de woonkamer en keuken? Dan is het vervelend als ze steeds naar boven moet lopen om de kattenbak te gebruiken. Als boven ook nog het enigste waterbakje staat, bevorderd dat niet de vocht inname van je kat. Ze zijn al geen grote drinkers van nature, en als je dat wil stimuleren, moet je toch echt die waterbak naar beneden halen, of een extra bak beneden neerzetten. Vind je krabpaal afschuwelijk in de woonkamer? Er zijn ook krabpalen die wel heel mooi bij je interieur passen. Maar daarvoor moet je soms even wat verder kijken.

Wanneer is een kattenkamer wél goed?

Bijvoorbeeld bij het introduceren van een nieuw kitten of kat naar de rest van je katten of als je opvangers hebt. Daarvoor is een aparte kattenkamer erg handig. Maar ook als je gaat verhuizen en de katten niet door het hele huis kunnen lopen. Als je je kat net hebt opgehaald van de fokker of een asiel en je hem niet wilt overladen met te veel prikkels. Een kattenkamer is dus niet per definitie slecht, maar dit hangt allemaal af van het gebruik van een kattenkamer.

Onze sponsors