Wat is Flehmen?

Je hebt het vast wel eens gezien, je kat ruikt buiten aan een stel planten en de mond gaat open, of hij ruikt aan je zweet sokken en zijn mond gaat open, wat hem een vreemde uitdrukken geeft. Dit noemen we flehmen, maar wat betekend het dat katten hun mond open doen als ze iets ruiken?

Feromonen

Om hier meer over te vertellen, begin ik bij het begin: feromonen. Feromonen zijn semiochemicaliƫn die gebruikt worden om informatie over te brengen naar andere individuen van hetzelfde ras. Feromonen worden dus gebruikt als communicatie middel tussen katten. Feromonen afkomstig van een kat, kunnen dus alleen andere katten ruiken. Deze feromonen worden opgemerkt bij receptoren die zich in het orgaan van Jacobson bevinden. Dit orgaan bevind zich in de bovenkant van de gehemelte. Wanneer moleculen worden ingeademd door de neus, kunnen ze ook via de neus bij het orgaan van Jacobson komen, een andere manier is dus via de mond. De moleculen worden dan opgenomen in hun speeksel, waarbij ze uiteindelijk opgenomen worden door het orgaan van Jacobson wat dan ook zenuwen naar de hersenen activeren. Dit geeft de kat informatie over de geur die ze ruiken. De kat concentreert zich op de geur en analyseert zo wat ze aan het ruiken is.

Urine en sterke geuren

Katten openen hun mond meestal wanneer ze urine ruiken van een andere kat. Dit kan gesproei zijn van een andere kater bijvoorbeeld. Urine zit natuurlijk vol met feromonen wat een kat een boel informatie kan geven over de kat die gesproeid heeft. Maar het orgaan van Jacobson word niet alleen ingezet om feromonen te ruiken, maar ook andere geuren die meer aandacht vereisen. Zoals onze vieze zweet sokken of jouw vieze T-shirt die je gedragen hebt tijdens het sporten, etc. Blijkbaar zijn dat geuren waar een kat op reageert en die geanalyseerd moeten worden door het orgaan.

Onze sponsors